Precíziós gazdálkodás támogatása,

szakrendszerekkel integrált működés

A különböző típusú adatgyűjtésekből (talajmintavétel, drón, időjárás állomás, stb) előállhat talajtípus térkép, gyomtérkép, tápanyagtérkép, stb. A vállalatirányítási rendszerből vett adatokkal kiegészített, hozamtérkép, dolgozó gépek (aktuális és korábbi időszak adatai), vetett kultúrák (aktuális és korábbi időszak adatai).

Precíziós alapokra támasztható folyamatok:

 1. gyom szabályozás
  A vegyszeres gyomirtás esetében a gyomfelvételezési adatok feldolgozása révén és megfelelő algoritmusok közbeiktatásával végezhető precíziós gyomszabályozás.
 1. vetés
  A precíziós vetés történhet táblán belüli változó vetőmag mennyiséggel. A talaj termőképességének figyelembevételével szakemberek megtervezik a cellánkként vetőmag normákat és a gép automatikusan változó mennyiséggel veti el a magot.
 1. racionalizált műtrágya kijuttatás
  A laboratóriumi vizsgálatokra alapozott tápanyagellátás költségtakarékos és környezetkímélő mezőgazdasági termelést tesz lehetővé. Egészségesebb állomány, nagyobb termésmennyiség, jobb termes minőség, azaz összességében nagyobb nyereség.
 1. egyéb input anyag kijuttatás

A precíziós gazdákodás fő elemei:

 1. Pontos földrajzi helymeghatározás (GPS, DGPS – Differential Global Positioning System)

A terepi kutató, fejlesztő és adat felvételező munkához a DGPS javasolt, melynek visszatérési pontossága 1 méter alatt van.

 1. Az input adatok feldolgozása során létrehozott folyamat vezérlő logikai rendszer (algoritmus). Az elmúlt években a hazai fejlesztő szakemberek kidolgozták a talajvizsgálaton alapuló trágyázási rendszert, a talaj-tápanyagszolgáltató képessége szerinti, táblán belül változó tőszammal történő vetés folyamatirányítását, a búza, a kukorica és a napraforgó gyomirtásának precíziós folyamatvezérlését és további algoritmusok vannak még fejlesztés alatt.
 2. Automatizált kijuttatás-technika. Ma már a gép- és műszaki eszköz piacon kaphatók a precíziós tápanyag kijuttató, vető- és permetező gépek, valamint kultivátorok. A korábban gyártott munkagépek majdnem mindegyike kisebb átalakításokkal alkalmassá tehetők a precíziós műveletek végzésére.
 3. Munka műveletek adatainak átvétel

A termelő gépeken születő adatok átvételével információt kaphatunk az adott munkagép elvégzett tevékenységéről, a munkavégző személyről, felhasznált anyagokról, idő, és GPS adatokkal kiegészítve. Ez lehet valós idejű (azonnali online információk, mely területen éppen milyen tevékenység folyik) vagy aszinkron (utólagosan feldolgozott) gyűjtött.

A precíziós technológiákkal 40-50%-os megtakarítás érhető el az input anyagok felhasználásában